2011. november 30., szerda

Karácsonyi vásár

Ma csak néhány képet osztok meg amit Landshutban a karácsonyi vásáron járva készített a férjem. Én nem értem rá fényképezni sürgős nézelődni valóm volt. :D

Fűszeres pult, roskadásig volt minden félével...

Legnagyobb meg lepetésünkre ott díszelgett a piros arany is. Azonnal ki szúrtam :-D
Hol máshol készültetett volna rólam kép mint a süti formás stand elött?
Annyi forma és kiszúró...Szebbnél szebbek voltak. És meg bírtam állni, nem hoztam semmit, de még karácsony előtt vissza megyünk. Nem ígérem, hogy akkor is ilyen erős leszek :D
Találkoztunk a mikulással is, nem olyan volt mint a magyar :( Kicsit sem volt kedves, mosolygós. Ez volt a vásárban az egyetlen csalódásom, nem is csoda , hogy Dávid félt tőle.

Gyönyörű kézzel festett szobrok. A legkisebb is ami olyan 5 cm magas lehetett 15€ ba került a legnagyobb pedig 1300€ :O


Végül egy gyönyörű kép ami szinte képes lapra kívánkozik...

2011. november 29., kedd

Hamburger zsemle(buci)


Családom minden tagja nagyon szereti a hamburgert, sajtburgert.
Legutóbb házi whopperként aposztrofáltam, mert tulajdon képen az összeállítás és a hozzávalók a Whopper sajt és a chiken whopper házasítása, de bolti zsemlében egyesültek.
De! Ma saját kezűleg készítettem a zsemléket is hozzá, ami hamburger zsemle névre hallgat, így csak nem mondhatom, hogy ez bizony egy házi whopper ami hambi zsemlében készült.
A lényeg a lényeg, első próbálkozásra nem lett rossz, sőt...
Gyermekeim örültek neki és a koma asszonyomékat is vendégül láttam vele. Lívi meg jegyezte: Nene nem is tudtam, hogy te zsemlét is tudsz.
Válaszom rá? Én sem :-D

Szóval a zsemlét így készítettem:
80 dkg lisztet robi táljába szórtam, a lisztbe kialakítottam egy kis fészket ebbe bele kanalaztam 2 és fél ek cukrot. Fél friss élesztőt bele morzsoltam, és erre rá öntöttem fél dl langyos tejet. Hagytam, hogy az élesztő fel fusson. Ezután bele ütöttem egy tojást, egy 1,5 kávéskanál sót szórtam rá bele kanalaztam 130 ml tejfölt(joghurtot kellett volna de nem volt itthon és időm sem volt rá, hogy boltba szaladjak érte) , 53 g olajat öntöttem hozzá,és bekapcsoltam a robit. Majd lassan adagoltam hozzá a langyos tejet, még 2 dl kellett hozzá. Összesen 2 és felet vett fel a tészta a kelesztéssel együtt.
Kelesztő tálban egy órán keresztül kelesztettem. Férjem szerint a buci lényege az hogy sokáig kell keleszteni. Miután meg kelt 10 dkg os darabokra osztottam 12 darab lett belőle. Ezután meg formáztam a zsemléket.
Jól át gyúrtam azt a darab tésztát ami a kezemben volt és a markomba fogtam. A tenyeremet lefelé fordítottam a tészta az asztalon, és körkörös mozdulatokat teszek a kezemmel úgy hogy az újbegyem érinti csak az asztal lapját a tészta szabadon gurulhat a tenyerem alatt. Így szép kerek egyenletes felszínű zsemléket kapunk (férjemtől láttam ezt a technikát még évekkel ezelőtt, most alkalmazni is tudtam. Milyen jó a pék a háznál :D)

Ez után újból egy órát kelesztettem a a sütőpapíros sütő lemezekre ültetve.
Lekentem őket 1 tojással amit alaposan fel vertem és egy evőkanálnyi tejet is tettem bele.
Szezám maggal meg szórtam, és ismét keltek 20-25 percet.

Ezalatt felmelegítettem a sütőt 180 fokra.
Betoltam a zsömiket a sütőbe 20 perc alatt szép pirosra mosolygósra sültek.

Kis kuktám ismét szívesen működött közre :D

Elkészítettem a hús pogácsákat: fél kg pulykamellet késes aprítóban, lepépesítettem, raktam hozzá 4 gerezd fokhagymát, fél fej vörös hagymát sót, borsot, petrezselymet, egy csipet őrölt rozmaringot, 1 tojást, kevéske bazsalikomot, és át aprítottam ezekkel is a késesben.
Fel forrósítottam a grill serpenyőt és 2-3 ek olíva olajat öntöttem bele. A hús masszából egy evőkanállal tettem a serpenyőbe és a kanál hátuljával el lapítottam. Mind két oldalát meg sütöttem.
Majd össze állítottam szendvicset igy

Aztán pedig figyeltem a csillogó tekinteteket és az ámulatot amikor meg mondtam a gyerekeknek, hogy én csináltam a zsemlét :-D
A recept Limara oldaláról származik némi anyag hányad növeléssel ;)

2011. november 28., hétfő

Mogyorós muffin


Még szombaton készült vacsorára ez a nagyon finom muffin. Szokás szerint itt voltak a lányok, amit én nagyon szeretek, ilyenkor zeng a lakás a gyerekek nevetésétől meg a játékától.
Főleg kicsi fiam érzi nagyon jól magát, mert mind a két csajszi a tenyerén hordozza, és imádja ezért neki van a legjobb dolga. Nagy fiam sem panaszkodhat mert vele meg elektronikus játékokat játszanak. Jó ez így mindenkinek...
Amíg a gyerkőcök játszottak én össze dobtam nekik egy kis vacsorát. Szemmel láthatóan örültek is neki.

Muffin formák mélyedéseibe papírt tettem, be kapcsoltam a sütőt 180 fokra.
2 csésze lisztet robi táljába öntöttem amiben el kevertem előtte 1 sütőport, erre ütöttem 2 tojást, és hozzá adtam még 1 csésze cukrot, 2 evőkanál kakaóport(holland), és 1 csésze tejet, valamint 10 dkg durvára tört török mogyorót és 1/3 csésze étolajat. Az egészet kikevertem...
A kanalazással nem vesződtem, elég híg ez a tészta, hogy önteni lehessen. Ezért át öntöttem egy csőrös műanyag kancsóba, és onnan szépen bele öntözgettem a masszát a formákba. 3/4 részig töltöttem, és 15-20 perc alatt készre sütöttem őket. Én ennél is szoktam a tűpróbát alkalmazni.
Még langyosan tejcsivel és jó étvággyal fogyasztottuk ;) 16 db muffin jött ki ebből a tésztából nekem. A csésze normál méretű 2,5 dl-es...

2011. november 27., vasárnap

Sajtos rántott fasírt


Nagyon sok féle képen készítettem már fasírtot. Azt gondolná az ember, hogy a fasírt az fasírt és nem lehet vele mit kezdeni nincs rajta mit változtatni. Jaj dehogy nincs.

Sajnos nem tudom már hol találkoztam ezzel a készítési móddal, de nagyon meg tetszett és el is raktároztam a fejemben, hogy majd egyszer el készítem.
Ennek most jött el az ideje. Szerintem mindenkinek meg van a jól bevált fasírt alapja, nekem is.

A mostanit így csináltam:
Fél kg darálthúsra ütöttem 1 tojást, 2 szelet vízbe áztatott kenyeret adtam hozzá, amit jó alaposan kicsavartam. Bőven , fokhagymát tetem hozzá, fél vörös hagymát reszeltem. Só, bors, fűszer paprika ízlés szerint, majoranna, petrezselyem zöld. Na és most reszeltem hozzá 10 dkg sajtot a nagy lyukú reszelőn.
Eddig semmi különleges nem történt. Csak az , hogy a pogácsázás után nem simán morzsába forgattam, hanem be paníroztam. Vagyis lisztbe, felvert tojásba, és morzsába forgattam.
Bő forró olajban kisütöttem.

Mindenkinek nagyon ízlett ez a fajta fasírt. Sárgarépás krumplipürével tálaltam, és friss paradicsomot, uborkán szeleteltem össze, kevertem hagymát hozzá, sóztam és ezt kínálta mellé.


2011. november 26., szombat

Krumplis tészta, házi tésztából


Ma egy nagyon egyszerű ételt teszek fel. Viszont annyi a csavar benne amiért mégis csak helyet kap itt, az az, hogy a tésztát saját kezűleg magam gyúrtam.
Dávidomnak nagyon ízlett,most készítettem először neki így és nem csalódtam.
Főzni való tésztát is a mamámtól tanultam meg gyúrni, ő szinte soha nem vett bolti tésztát, mindig saját maga gyúrta kivétel volt ez alól a cérnametélt.
Volt neki ugyan tészta gépe, de sosem használta, mindig a hagyományos módon késsel darabolta.

Fél kg lisztet tálba tettem, ráütöttem 2 db tojást, és el kezdtem össze dolgozni. Hozzá öntöttem apránként kb fél dl vizet, épp csak annyit amennyitől össze áll a tészta. Jól ki dolgoztam és liszteztem a deszkát amit fel is vett a tészta. Az a lényeg, hogy egy jó kemény, de még nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután ki nyújtottam olyan vékonyra amennyire csak tudtam, de még nem szakadt el.
Hagytam egy fél órát szikkadni, közben meg-meg lebegtettem, hogy alulra is menjen levegő és az is szikkadjon.
Ezután 5 cm es csíkokra vágtam amit egymásra fektettem majd keresztbe vágtam 1-2 cm enként, és ezeket kockára.

Fel tettem a vizet forrni ez alatt még szikkadt a tészta. Amikor már lobogott a sós víz akkor tettem bele főzni. Tovább fől mint a bolti, kivettem egyet és megnéztem mennyire van megfőve. Amikor megfőtt, leszűrtem, le öblítettem,és a már elkészített krumplis tészta alaphoz kevertem.

Krumplis tészta alap: két féle képen szoktam csinálni, attól függ milyen a krumplim. Mert ha szétfőlőm van akkor nem kockáztatok, és simán meg főzöm úgy hogy figyelek rá ne főljön szét. 1 vöröshagymát kockára vágva kevés olajon meg dinsztelek, le húzom a tűzről és pár percig hagyom hűlni. Ezután piros paprikát szórok rá,és jöhet a tészta amivel át forgatom.
Kóstolom és ha szükséges még kevés sóval ízesítem.

Ez az egyszerűbb változata, amit nem lehet el rontani.

2011. november 25., péntek

Kókusz kocka alias rondasüti


Miért kapta a ronda süti nevet nálunk ez a remek édesség?

Nos: Ez úgy történt, hogy amikor mi össze költöztünk az én hites urammal, akkor rövid ideig anyósomnál laktunk. Az én párom állandó éjszakás volt már akkor, mert pékként dolgozott, és odahaza mentem éppen anyósom idegeire, mert talán unatkoztam :D. Erre ő kitalálta, hogy süssek valamit addig is elfoglalom magam. Na nem kellett nekem már akkor sem kétszer mondani, ha sütésről volt szó, benne voltam én. Bár akkor még eléggé tapasztalatlan voltam ezen a téren, igen csak a tanulási fázisban voltam. Jelzem 18 évesen. Viszont a nagymamámmal már igen sok féle dolgot csináltunk ő tanítgatott a főzésre.
Na de ne kanyarodjak nagyon el. Szóval már az is időbe tellett mire át nézegettem Mama szakácskönyveit, és jegyzeteit. De nem szegte kedvem semmi, és neki estem megsütni életem első olyan süteményét, amit akkori vőlegényem fog el fogyasztani.

Szépen neki is álltam meg is csináltam, de a külleme, háááát volt némi kivetni való benne. Finomnak finom volt azzal semmi baj nem volt, de csúnya na valljuk be. De nekem az akkor tökéletes volt...
Elkészült kitettem a konyha asztalra, és elmentem aludni, gondolván az én szerelmem, hogy fog neki örülni ha megjön.
Hajnal tájt amikor megjött és jött lefeküdni, hideg zuhanyként ért a kérdés amit ő majdnem röhögve tette fel: mi az a rondaság kint a konyhában az asztalon?
Nem bántódtam meg, mert én is láttam a hibáját... :D Fogyatékossága ellenére azért el fogyott :D

De azóta nálunk Ronda süti néven ismeri a család és még a receptes füzetembe is így szerepel :D

És így készítettem akkor és most is csak most már sokkal több rutinnal:
2 evőkanál mézet, 20 dkg cukrot, 2 tojást, és 5 dkg vajat habosra keverek. Ezután hozzá keverek még 25 dkg lisztet amiben előzőleg 1 cs sütőport bele kevertem. kb 1 dl tejet öntök még rá és alaposan kikutyulom. A tészta tulajdonképpen ennyi is volna.
Sütőpapíros tepsibe simítom a tésztát és tűpróbáig sütöm.Tepsi kb 20x35 ös.
Amíg kihűl a tészta, el készítem a mázat. Na anno itt rontottam el én. Mert szuttyogtam a mázazással, és nagyon meghűlt, és nehéz volt vele dolgozni. Tapadt, ragadt stb...
25 dkg vajat, 8 kanál tejjel és 35 dkg cukorral, valamint 4 dkg kakaóval felfőzünk. Ebbe forgatjuk bele a kockára vágott tésztákat. Én úgy csinálom, hogy egy villára- aminek hosszú a foka- szúrom fel a tésztát úgy hogy a lehető legstabilabban legyen a villán. Ekkor bele mártom , hogy elmerüljön majd innen kókusz reszelékbe teszem, amiben meg hempergetem. Kb 1 zacsi kókusz elég hozzá.

Apa most ezt a sütit vitte a munka helyére kínálós sütinek a szülinapja alkalmából, meg vitt mellé apró sajtos pogácsákat is. A pogácsát majdnem mind vissza hozta, a ronda süti elfogyott az utolsó morzsáig...;-)


2011. november 24., csütörtök

Tejszínes zöldséges pulykaragu tagliatelle tésztával


Volt már egy hasonló posztom, akkor rekonstruálni szerettem volna egy étteremben fogyasztott ilyen ételt. Meg kell mondjam sikerült az akkor.

Most egy egészen más de hasonló íz világban viszont eltérő ételt sikerült alkotnom:-)
Megint azt kell írnom, hogy mindenkinek nagyon ízlett és máskor is fogom készíteni, de miért is írnék mást, hiszen olyan recepteket igyekszem ide gyűjteni ami valóban finom és szívesen készítem őket.

Na de akkor lássuk , hogy is készült...

Fél kg pulyka mellet hideg vízben meg mostam és csíkokra vágtam. 15 dkg szalonnát fel kockáztam, és ki olvasztottam nagyon kevés olajat alá öntve, hogy nehogy meg égjen. 1 fej vörös hagymát apróra vágva meg dinszteltem rajta, majd hozzá adtam a húsit és azt fehéredésig pirítottam. Zúztam rá 4 gerezd buci fokhagymát. Sót, borsot, bazsalikomot és petrezselymet szórtam rá, és fel öntöttem egy kis vízzel.
Ezalatt 2 szál sárga répát tisztítottam fél karalábét és pár rózsa karfiolt. Ezeket fél puhára főztem sós vízben.
Amikor a hús vissza sült zsírjára ellenőriztem meg főtt e. Még egy kicsi időre volt szüksége neki, nem volt tökéletesen puha, de nekem ez is kelett.
Fel öntöttem 4 dl tejszínnel, és a zöldségeket leszűrtem és hozzá adtam. Be forraltam az egészet, most már minden meg is puhul.
Ezalatt kifőztem a tésztát leszűrtem és a raguval lazán össze kevertem.

Tálaláskor csak annyit hallottam a másik oldalamról ahol nagyobbik kereszt lányom ült , hogy hmmmm... Kisebb lánynak nem tetszett az étel, nem is akart enni mondván ő jól lakott a levessel, de amikor látta, hogy mindenki jó ízűen falatozza és mondjuk, hogy ez nagyon finom, rá szánta magát ő is a meg kóstolásra. Még egyszer szedett :-) Szerintem ez engem igazol :-D Jah igen és kiskorú is megette mindet amit a tányérjára kis szedtem. Szóval ez megint egy olyan amit bátran ajánlok elkészítésre. Bármilyen zöldség féle mehet bele. Legközelebb brokkolival és borsóval is ki próbálom...

2011. november 23., szerda

Apácska szülinapi tortája


Direkt nem írom ki címbe milyen is ez a torta. Mert igazából kreálmány.
Ha gondoljátok és van hozzá kedvetek adjatok nevet Ti neki ;-) és írjátok le kommentben.

Szóval nagyon nagy bajban voltam. Mert sehogyan sem tudtam el dönteni milyen tortát is kellene csinálnom.
Napokon keresztül bújtam a neten az ismerősek oldalait, de valahogyan sehogy sem találtam rá az igazán apának való tortára.
Ugyanis nem szereti a csoki tortát, azt az igazi vajjal cukorral kakaó porral kikevertet egyenesen rühelli. Mondjuk ma már elég ritkán csinál ilyet az ember amikor tejszínnel nagyon finom krémes dolog állítható elő.
Tavaly be próbálkoztam a csokissal, tejszínesen. Áááá nem volt nyerő, benne van annak a másiknak a nem szeretemje és így nehéz vele el hitetni, hogy az finom ám és különben is...
Na mindegy... Idén törtem a fejem valamin.
Aztán msn en beszélgettem egy újonnan szerzett ismerőssel, akit nem mellesleg a gasztronómia szeretete köt össze és ennek kapcsán is ismerkedünk.
Panaszoltam neki, hogy milyen nagy az én dilemmám. Ő mutatott nekem egy tortát amit készített egyszer, a neve somlói torta.
Hú gondoltam ennek a vonalán el lehet indulni, mert szereti a somlói galuskát az egyik kedvenc sütink.

És akkor neki álltam...
sütöttem 3 kerek piskótát egyenként 3 tojásból. Az elsőnél 1 kanál lisztet 1 kanál darált mogyoróra cseréltem tehát egy mogyorós piskótát sütöttem. A második egy kakaós piskóta lett a harmadik pedig egy vaníliás. Értem ez alatt, hogy a 3 kanál cukor helyett 3 vaníliás cukorral kevertem a piskótát és így sütöttem ki.

Ezalatt főztem 2 pudingot. Egy csokisat és egy vaníliásat 3-3 dl tejjel 3-3 kanál cukorral jó sűrűre. A csokisba tettem még egy evőkanál kakaóport legyen íze is ;-) és rum aromával tettem pikánssá.
A vaníliásba bele kevertem 2 evőkanál darált mogyorót. Mind a kettőt ki hűtöttem és amikor már csak langyos volt fél fél vajat elkevertem bennük.
A torta lapok közé ez a krém került. Be is ezzel vontam úgy hogy a világos krémből került a tetejére a sötétből az oldalára.
Tetejét meg szórtam darált dióval és tejszínhabbal díszítettem.

Nem lett egy világ szép torta, de az íze jó volt, és apa örült neki. Amúgy egy pasis tortát nem is lehet olyan szépen felcicomázni szerintem.



2011. november 22., kedd

Szalámis csiga


Illéskrisznél láttam meg ezt a nagyon egyszerű, de felettébb finom ételt. Úgy volt, hogy vasárnap reggel készítem el a családnak reggelire, de nem bírtam magammal, és még szombaton vacsora lett belőle.
Rögtön dupla adagot készítettem, biztos ami biztos.

Mindenkinek nagyon ízlett, még reggelire is maradt belőle, és akkor is finom volt.

Annyira egyszerű elkészíteni, hogy tovább tart kisütni, mint meg csinálni. Biztosan fogom még a családnak tálalni, ízekben is.

A receptet szimpla adagra írom, ezt vettem duplájára.

30 dkg lisztet tégy egy keverő tálba, én ezt is robival végeztetem :-) 1kk sütőport kell bele tenni, 5 dkg vajat ezt el kell morzsolni. 1 kk sót tégy bele és önts rá 180 ml tejet.
Jól dolgozd ki. Lisztezett felületen sodord ki 2-3 mm vastagra. Kend meg egy kis olvasztott vajjal. Tégy rá szalámit és szórd meg reszelt sajttal.
Tekerd fel, és vágd 1cm es csigákra. Fektesd sütő lemezre, én meg kentem tojással is. Süsd 180 fokon arany barnára.

Már teheted is az asztalra, az első adagnak ideje sem volt kihűlni ;-)

2011. november 20., vasárnap

Sütőben sült fűszeres burgonya


Mi nagy krumplirajongók vagyunk. Képesek lennénk akár minden nap krumplit enni és krumplit krumplival.Ezért rendszeresen készül köretként. Most a grillezett sertéskarajhoz szerettem volna valami kicsit különlegesebben elkészíteni a sült krumplit. Ezért így csináltam:

kb 1,5 kg krumplit meg pucoltam és nagyobb hasábokra össze vágtam. Feltettem sós vízbe főzni. De nem főztem puhára csak félig. Forrástól számolva úgy 8-10 percig főztem.
Leszűrtem, kihűtöttem és meg szárítottam. Ezalatt 2 ek lisztet össze kevertem 2 ek zsemle morzsával, borssal, sóval,szárított bazsalikommal, egy kis csipetnyi őrölt rozmaringgal, 1 kiskanál őrőlt piros paprikával,és szárított pertrezselyemmel.
Egy sütő lemezbe sütőpapírt tettem ezt vékonyan bekentem olíva olajjal és a krumplit bele terítettem. Megszórtam a lisztes fűszeres keverékkel. Átforgattam, hogy mindenhol befedje a krumplit. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam,és szép pirosra sütöttem. Közben egy párszor óvatosan meg forgattam, hogy mindenhol puhuljon.

Bellül puha, kívül ropogós kellemesen fűszeres krumplit fogyasztottunk a húshoz.




2011. november 19., szombat

Grillezett sertéskaraj

Az úgy esett, h vettem egy szép nagy darab sertés karajt, de nem akartam 2 nap rántotthúst enni, ezért felét kirántottam a másik felét pedig grillserpenyőben sütöttem ki.

Előző este a szeleteket kissé meg klopfoltam besóztam, zárható fedelű dobozba tettem, meglocsoltam olíva olajjal és rá zúztam 4 gerezd fokhagymát, rákanalaztam 2 kávéskanálnyi mustárt. Alaposan összekevertem és rátettem a dobozra a fedelét, betettem a hűtőbe. Reggel egyszer átforgattam...

Délben mielött enni szerettünk volna, egy grill serpenyőt felforrósítottam kevés olíva olajat öntöttem bele, de épp csak annyit, hogy ne legyen a serpenyő teljesen száraz. Majd amikor már kellőképpen forró volt a sütő a hús szeletek mind 2 oldalát szépen megsütöttem.

Ennyi volt tulajdon képpen az összes munka vele. Kiskorúnak nagyon ízlett egy egész szép szeletet be vágott belőle sütőben sült fűszeres burgonya társaságában.
Gyorsan elkészíthető nem strapás étel, de annál finomabb ;-)

2011. november 18., péntek

Sütőben sült rántott hús

Gizinél nézelődve tetszett meg ez az eljárás, miszerint nem olajban serpenyőben, hanem sütőpapíron és sütőben
készíti a rántott húst és még más egyebeket is.
Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, és nincs olajszag a lakásban, és nem kel mellette álldogálni.
Szóval szupi... :-)

A karaj szeleteket előkészítettem ugyanúgy mintha rendesen rántanám. Klopfól, sóz, paníroz (liszt, tojás, prézli),
és egy sütőpapíros lemezre fektettem.

180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem őket cirka 20-25 perc alatt.
Félidőben meg fordítottam, hogy mind két oldala színt kapjon, és ennnnnnnyi...

Ezalatt megcsináltam a krumplipürét és már lehetett is enni.
A panírja ropogós, kissé száraz nekem, legközelebb azért egy minimális olajat spriccelek rá. De amúgy nagyon finom.

Fekete borssal pikánsra ízesített krumplipürével tálaltam, savanyú ubit fogyasztottunk mellé. Nem volt sok időm a tányér cicomázására mert kiskorú követelte az adagját, a krumplit most fagyis kanállal adagoltam :D

2011. november 17., csütörtök

Kakaós, csokis kalács koszorú


Az elmúlt bejegyzések egyikében Vajas puffancsnál említettem, hogy a férjem pék és, hogy milyen para egy-egy kelt tésztás finomság elkészítése. Na most hatványoztam az izgalmakat, ugyanis rajta kívül még két tanult szakembert ültettem az asztalomhoz. Ugyanis komaasszonyom és komám is ennek a gyönyörű mesterségnek a tulajdonosa.
Szóval játszom a tűzzel rendesen. :-D
Hogy teljesen biztosra menjek és a pékek ne égessenek el máglyán eretnekségért, tuti receptet kerestem.
Az elképzelésem az meg volt, hogy kakaót és csokit akarok.
Aztán Limaránál meg találtam, az Ő adventi kalácskoszorúját, és mind a tészta mind a külalak teljesen meg győzött.


A kalács készítése közben komaasszonyom ott sündörgött körülöttem és a többi pék is be-be nézett a konyhába.
Szerintem féltették a vacsorájukat :D
Aztán a formázásnál, némi aggodalmat véltem asszonytársam szemében felfedezni és egy halk sikoly jal kicsúszott a száján, ki fog folyni.
Mondom nyugi, mindezt határozott nyugalommal. Ezután elismerően bólogatott még csak a nyers tésztát látván, hogy biza ez szép lesz.

Elkészültekor, amikor az asztalra került, komám vigyorogva jegyezte meg. De csúúúúúnyaaaa, vagyis az ő szóhasználatában ez egyet jelent azzal mintha az mondta volna gyönyörű.
Felvágásnál kissé megremegett a kezem, de erőt vettem magamon és színlelt magabiztossággal tettem a tányérokra.
Az eredmény pedig? Elégedettség és az utolsó morzsáig elfogyott az egész :-D
Lehet, hogy tudok valamit :-D:-D

És akkor lássuk mivel arattam a sikeremet:

50 dkg lisztet a robi táljába tettem, kis mélyedést alakítva ki benne. Ebbe szórtam 2 ek cukrot és rá morzsoltam 2 dkg élesztőt. 2,7 dl tejet meglangyosítottam és ebből öntöttem az élesztőre annyit hogy ellepje. Hagytam, hogy az élesztő gombák had végezzék el a dolgukat. Amikor már kellőképpen felhabosodott öntöttem még hozzá fél dl olajat 1 mokkáskanál sót szórtam bele és a többi langyos tejjel nyakon öntöttem. A további feladatot robira bíztam.
Alaposan kidagasztotta, kilisztezett kelesztő tálban duplájára kelesztettem.
Majd ezután átgyúrtam kissé és 3-5 mm vastagra kisodortam.
Olvasztottam vajat kb 5 dkg ot és alaposan megkentem vele a tésztát. Cukrozott kakaóval jól megszórtam mindenhol és apróra vágott ét csokit szórtam rá.

Szorosan feltekertem. Enyhén megvajazott lemezre tettem, két végét összefogtam. Majd jó éles eszközzel közel egyenlő távolságra bevagdostam, úgy hogy azért át ne vágjam.
Majd ezeket a szeleteket kissé elfektettem. 1 tojás sárgáját, 1 ek tejjel kikevertem és megkentem vele a már megformázott kalácsot. 20 percig még pihentettem ezalatt a sütőt elő melegítettem 175 fokra. Sütő aljába egy fém lábasba vizet tettem, és betoltam a kalácsot.
A víz gondoskodik a gőzről a sütőben...
30-35 perc alatt aranybarnára sütöttem. Kissé meghűtöttem és az asztalra került.
Teljesen kihülni nem volt ideje ;-)

2011. november 16., szerda

Francia saláta


Szertem ezt a salit, bár tudom annak elenére, hogy ,zöldségekbőlvan korántsem tökéletesen egészséges.
Bár a szalma krumplimál talán pár lépéssel közelebb van hozzá.

Van aki ezt az ételt fagyasztott zödekből készíti amolyan kész saláta alpból. Én a zöldborsó kivételével friss alapanyagot használok hozzá.

Sós vízben egyenként kifőztem 2 szál tisztított és darabolt sárgarépát 4-5 szem krumplit is darabolva tisztítva valamint 2 maréknyi zöldborsót.
5 db toját keményre főztem, és kezdődhetett a saláta összeállítása.

Mindent lecsöpögtettem, majd együtt ömlesztve tálba tettem. 2 db almát tisztítottam és amúgy nyersen bele kockáztam. A tojásokat ketté vágtam a sárgáját kivettem. A fehérjét a salátához daraboltam a sárgát félre tettem.
Össze törtem villával és egy kis pohár tejföllel 2 ek majonézzel és egy teás kanálnyi mustárral alaposan kikevertem. 1 kis fej vöröshagymát apró kockára vágtam és ezt is hozzá kevertem. Kis borsot , és sót szortam még bele.

A főtt zöldségekre öntöttem és alaposan át kevertem. Kész is a saláta.

Álltalában előző nap szoktam elkészíteni , hogy legyen ideje össze érni.
Bármilyen süt, vagy rántott, párolt, grillezett,húshoz vagdaltakhoz kitűnő köret. Én még magában is szeretem és az alma a kedvencem benne ahogy ropog a fogam alatt :D

Van amikor savanyú uborkát is darabolok bele, merthogy az elvileg kell bele, de rájöttünk nem szeretjük igazán benne így mostanában kihagytam, mint ahogyan ebből is.

2011. november 15., kedd

Ajándékot kaptam :D


Az úgy történt ,hogy az NLC sütis topikja jóvoltából van egy nagyon kedves ismeretlen ismerősöm.
Már ki utázásom előtt kaptam tőle nem kis mennyiségű fűszer paprikát, amiért azóta is nagyon hálás vagyok. A bonyodalmak és minden más miatt akkor nem tudtam itt említést tenni róla, de ha előkerül a paprika, azóta is szeretettel gondolok őrá. Úgyhogy elég sűrűn jut Editke az eszembe.

Most úgy adódott , h Rita indított egy játékot Kedvenc karácsonyi menüm címmel a facebookon. Ennek kapcsán buzdítottam én is játékra az ismerőseimet, nem rejtve véka alá, hogy én személy szerint nagyon szívesen meg nyerném a tészta rácsozót ami ott felajánlásra került.
Így jött Editke aki jelezte, hogy ő biza megajándékozna engem egy ilyen eszközzel.
Nagyon meg örültem neki, és rövid szabódás után elfogadtam az ajánlatát.
Ezt a korai karácsonyi ajándékot a postás meg is hozta nekem.
Nagyon szépen köszönöm itt is Editkének. Jelzem ezeken a hasábokon is, hogy bármire szükséged van ne habozz szólni.

A leg meglepőbb nekem ebben az egészben az, hogy vannak még önzetlen segítőkész emberek akiknek adni ugyan olyan vagy ha nem még nagyobb öröm, mint kapni.